sunnuntai 29. marraskuuta 2009

Lapissa työssäoppimassa

Kirjoittanut : Halti



Heissunvei! Nyt on tullut aika kertoa hieman menneitä, opiskeluun liittyen toki. Jengi on taas piakkoin (ennen ensi juhannusta) lähdössä työssäoppimaan erilaisiin paikkoihin, joissa tarjotaan meidän ammatinkuvaamme käypää koulutusta. Kun asiasta kuulin, alkoi heti päähäni tulvia muistoja omasta työssäoppimisestani Lapissa, Sallan Poropuistossa vuodelta 2008.



Salla sijaitsee noin 680km päässä Savonlinnasta. Kannattaa kokeilla ajaa se matka autolla, perslihakset vahvistuu! Oma työssäoppimisjaksoni siellä kesti vajaat 2 kuukautta. Lähdin matkaan helmikuun alussa ja palasin maaliskuun lopulla. Aika jonka siellä vietin.. en vaihtaisi päivääkään pois!



Alku meni tunnetusti työnkuvaan ja paikallisiin työntekijöihin tutustuessa. Olin kyllä kuullut että nää Lapin äijät on melko juroja, mutta ei! Nämä äijät olivat oikein letkeitä huumorimiehiä, joilla oli ammattitaitoa, tietoa ja monta tarinaa kerrottavanaan. Sanotaan näin, että ensimmäisen viikon jälkeen tunsin oloni hyväksi siellä, niin vapaalla kuin työnkin parissa.



Toimenkuvaani kuuluivat seuraavat työt : poroajeluiden järjestäminen/opastaminen, porojen hoito, lumikenkä/pilkkiretket, huskysafareiden apuopastus sekä erinäiset huoltotoimet. Muutaman kerran pääsin myös vastaanottamaan asiakasryhmiä lentokeltältä. Nämä työt kasvattivat luonnetta, kuntoa ja pervoa mielikuvitusta (mitäpä lottoot kun lähet Joika Joika-miehen kanssa mättähälle makkaraa paistamaan):D



Itse opastukset ja kommunikointi tapahtui pääasiassa englanniksi, sillä asiakasryhmät olivat pääasiassa Hollannista. Ja olipa eräs työkaverini Hollannista, joten ne juttutuokiot hänen kanssaan kasvattivat kielitaitoa kummasti. Ja eksyttiin sitä pariin otteeseen myös muutamalle.. tripille.

Se, että lähtee töihin paikkaan joka on tyystin tuntematon, vaatii asennetta. Oma asenteeni kärsi alkuaikoina, joka miltei johti topin keskeytymiseen. Mutta skarppauksella siitä selvittiin. Aina sitä ajattelee että "noh, jos ny vähä löysällä mennään" EI, ei se näin mene. Aina pitää antaa kaikkensa vaikka väsyttäiski.

Toivon tosissani, että joku muukin meidän opinahjostamme lähtee Sallaan tai ihan minne vaan turistikohteeseen Lapissa työssäoppimaan. Sieltä oppii paljon uutta, saa uusia tuttavuuksia ja kovia pakkasia (varsinkin talvella, juhannuksena on poutaa).

KOTISIVUT: Sallan Poropuisto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti